FISKTÄRNA

FISKTÄRNA

Sterna hirundo

Stena är tärna och hirundo betyder svala

Fisktärnan och silvertärnan är mycket lika varandra, men med lite träning kan man lära sig att skilja dem åt. Det mest framträdande, om man ser fågel nära, är att silvertärnan har helt röd näbb medans fisktärnan har en mörk näbbspets. På sittande fåglar ser man även att fisktärnans vingar är längre än stjärten.  Fisktärnan är mycket spridd i landet och häckar både längs kusterna och i medelstora och stora insjöar.


Fisktärnorna kan vara aggressiva vid sina häckplatser och attackera personer som kommer nära med störtdykningar mot huvudet. Oftast är det ”skenanfall”, men har man otur kan man få en näbbspets i huvudet. Man kan tycka att detta inte borde vara något problem om man har hjälm på sig, men det tycker tydligen försvarsmakten, som valde att förstöra alla ägg och fisktärnebon vid Drottningholms slott. Hjälmarna kanske inte klarar en touch av en tärnnäbb, vad vet jag. Oavsett är det sorgligt :-(


(Klipp från tidningen Svensk Jakt)

Högvakten får skydd mot anfallande fisktärnor

Högvakten vid Drottningholms slott ska även i år skyddas mot anfallande fisktärnor. Det står klart sedan länsstyrelsen i Stockholms län beslutat att Drottningholms slottsförvaltning får plocka och förstöra samtliga ägg lagda av fisktärnor och dessutom destruera fisktärnornas reden.

Även förra året beslutade länsstyrelsen om en likadan skyddsjakt på fisktärnor vid Drottningholm. Totalt 18 ägg och 159 reden förstördes den gången.

Vid årets skyddsjaktansökan uppger Drottningholms slottsförvaltning att effekten av att plocka ägg ur reden var positiv då flera av de häckande tärnorna flyttade till andra ställen och vakterna som patrullerar kajområdet upplevde en något minskad attack av tärnor. Jägareförbundet i Stockholms län ställer sig i huvudsak bakom skyddsjaktansökan. Men Sveriges ornitologiska förening vill inte ha någon skyddsjakt på fisktärnor. Ornitologerna menar att man lätt kan värja sig mot irriterade fisktärnor som skyddar ägg och ungar. De är förhållandevis små fåglar och de utgör ingen fara för någon person och borde inte heller göra det för vaktpersonal.

Ornitologerna erbjuder sig vidare att placera ut en boplatsflotte som alternativ boplats på föreningens bekostnad.